Rodinné vinárstvo Bognár

Rodina Bognárovcov sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu už po niekoľko generácií. Nadviazali na predchádzajúcu tradíciu predkov s cieľom prispieť k znovu obnoveniu čias, kedy bol Svätý Jur preslávený vinohradníctvom a vinárstvom, a keď rodiny miestnych vinárov dodávali svoje vína na kráľovské dvory. Rodinné vinárstvo sa buduje postupne a trpezlivo. Nájdete ich v srdci kráľovského mesta Svätý Jur, v historických priestoroch Kláštora Rehole piaristov.

      Rodinné vinárstvo Bognár

logo Hrabal

Rodinné vinařství Hrabal

Pri pohári vína se rozhodli (bratia Stanislav a Miroslav Hrabalovci) obnoviť výrobu a predaj vína v  rodine, ktorú založil otec Václav v roku 1966. Vinárstvo založili s presvedčením, že aj na Morave sa môžu vyrábať výborné vína. Rodinná tradícia im umožnila nájsť vo svete vhodné technológie a postupy pre výrobu typicky ľahkých, ovocných, sviežich moravských vín a taktiež vytvárať robustné a originálne vína. Prvoradú pozornosť venujú výberu tratí s najlepšou terroir, ktorá spolu s cielenou agrotechnikou umožňuje získavať prvotriednu surovinu pre výrobu akostných a prívlastkových vín. Šetrné a prirodzené spracovanie hrozna je základom pre získavanie ušľachtilých vôní a chutí v ich vínach. Červené vína vyrábajú výhradne z hrozna z Velkých Bílovic. Sortiment bielych vín je doplnený o chuťové špecifiká mikulovskej podoblasti. Pokračovanie vo vinárskej tradícii považujú nielen za svoje poslanie, ale aj za prísľub pre novú generáciu našej rodiny. Ponuku kvalitných vín rozšířili o vynikajúci sekt - (kvasený vo fľaši - Method Classic), ktorá získava ocenenia nielen doma, ale aj v zahraničí.

Vinařství Hrabal      

logo Fuhrmann

Edith und Hannes Fuhrmann

Vinárstvo Der Fuhrmann z neďalekého Burgenladu v Rakúsku, z obce Weiden am See, ktoré vedie pán Erwin a pani Edith Fuhrmann je typickým rodinným vinárstvom.
Vinohrady, nachádzajúce sa v tejto oblasti, ležia na východnom brehu Neusiedlersee (Neziderského jazera) a spolu s výhodnou polohou, podnebím a rozmanitosťu pôdy, sú predurčene na produkciu výborných vín, typických pre túto vinohradnicku oblasť. Z bielych vín je to najmä Veltlín zelený, Rizling vlašský, Neuburg, Chardonnay a z červených Zweigelt, Frankovka červená, Cabernet Sauvignon a cuvé z červených odrôd zo Seufertsbergu, ktoré sa označuje, aj kráľom červených vín z produkcie vinárstva.
Vo vinárstve Der Fuhrmann od prvé okamihu spracovania hrozna, ktoré začína ručnou selekciou jednotlivých strapcov, čo ich najrýchlejšiou prepravou do pivnice, následným šetrným prešovaním pneumatickým prešom, kvasenie muštu až po zrenie vína v pivniciach do fľašovej zrelosťi si dávajú záležať, aby do procesu vzniku vína zasahovali čo najmenej a tým nechali „za seba pracovať“ čo najviac prírodu.


Edith und Hannes Fuhrmann   

NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 17.12.2015