Predstavenie vinárov

logo Vinárstvo Horváth

Vinárstvo Horváth (Doľany, Slovensko)

Malé rodinné vinárstvo sa výrobe vína venujeme len krátko, avšak pestovaniu hrozna sa rodina Horváthovcov venuje už od sedemdesiatich rokov minulého storočia. Otec Anton Horváth pracoval vo viniciach v Doľanoch už od ukončenia strednej vinárskej školy v Modre. Najskôr v družstve ako skupinár, neskôr po revolúcii začal hospodáriť na prenajatých a postupne aj na vlastných vinohradoch. Teraz rodina pestuje hrozno na 50 hektároch pôdy a dodáva ho viacerým vinárom v Malokarpatskej oblasti.

Lásku k vinohradníctvu a vinárstvu zdedili po otcovi aj najmladší synovia Peter a Pavol. Od detstva sa zapájali do prác vo vinici. Po skončení vysokoškolského štúdia začínali s výrobou vlastných vín výlučne z kvalitného hrozna vlastnej produkcie, dopestovaného na slnečných svahoch Malých Karpát.
Rodina rovnako zhodnocuje vinohradnícke a vinárske vedomosti získané tradíciou a skúsenosťami, ako aj moderné technologické postupy. Najväčsím uznaním pre nich je, ak Vám ich víno chutí. Ak pri jeho konzumácii prežívate príjemné chvíle v kruhu svojich rodín a priateľov.

foto Vinárstvo Horváth   foto Vinárstvo Horváth   foto Vinárstvo Horváth


logo Chateau Rúbaň
    
Vinárstvo Chateau Rúbaň (Rúbaň, Slovensko)

Vinárstvo Château Rúbaň leží v Podunajskej nížine a patrí do Strekovského rajónu Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Nájdete ho na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom.
Ako jedni z mála produkujú vína priamo z miesta pôvodu a spracúvajú hrozno dopestované v lokalite vinárstva. Prepájajú pôvodnú výrobu obľúbených odrôd so snahou znovu oživiť produkciu tých menej známych až zabudnutých. Snažia sa zveľaďovať vinárske klenoty, ktoré im poskytuje príroda, a prispieť tak k posilneniu vinohradníckych tradícií, aby nebolo zabudnuté to, prečo je Strekovský rajón jedinečný.

Ťažko by ste hľadali niečo typickejšie pre Rúbaň, ako sú vinohrady a víno. Ak sa vydáte na prechádzku krajinou, váš pohľad sa stratí v nedohľadných riadkoch viníc. Južná poloha na sprašovej pahorkatine je priam predurčená na pestovanie bieleho hrozna. Mierna denná teplota počas vegetácie v kombinácii s chladnejšími nocami a s vlhkosťou vytvárajú vynikajúce podmienky na pestovanie odrodových bielych vín.

Vysokú kvalitu u nás dosahuje Veltlínske zelené, Devín, Rizling rýnsky, Svätovavrinecké, Alibernet a z novších odrôd Mília, Noria či Svojsen. Keď budete degustovať niektoré z našich vín, pocítite špecifickosť strekovského terroir – slnečné lúče, ktoré hladili hrozno, lásku vinárov, ktorí bdeli nad jeho dozrievaním, výnimočnosť klímy a pôdy premenené do chuti, farby a do ostatných charakteristík typických pre vína z tejto oblasti.

V regióne od obce Mužľa až po Dvory nad Žitavou sú vína veľmi aromatické, príjemné, odrodovo typické. Vápenatá, ílovo-hlinitá pôda s vysokým obsahom minerálov a dostatok slnka s miernou inverziou teplôt sú priam stvorené na pestovanie vysoko kvalitného viniča. Mikroklíma je ovplyvňovaná lesom, rybníkmi a tiež močaristým potokom. Makroklímu ovplyvňuje len 20 km vzdialený tok Dunaja.

Dostatok vlahy získava vinič z pôdy zloženej z úrodných spraší obsahujúcich vzácne minerály uvoľňujúce rastlinám prospešný draslík. Priaznivé pôdne podmienky udržiavajú vo víne kyseliny, ktoré neodchádzajú a neoxidujú sa, ale zostávajú vo víne a dodávajú mu osobitý charakter. Víno, ktoré sa tu spracuje, má svoju typickú plnosť, harmóniu, vyvážené kyseliny a jasnú extraktívnosť.

foto Chateau Rúbaň  foto Chateau Rúbaň foto Chateau Rúbaň   foto Chateau Rúbaň



logo Vinařství Štěpán Maňák

Vinařství Štěpán Maňák (Žadonice, Česká republika-Morava)

Vinárstvo rodinného typu bolo založené v roku 1992. Nájdete ich v slováckej podoblasti južnej Moravy, asi 6 km od Kyjova. Táto oblasť je od severných vetrov chránená pohorím Chřiby. Práve na týchto južných svahoch, ktoré dávajú tejto krajine malebný ráz sú nejlepšie vinice. 

Vinice obrábajú v katastri obce Kostelec, kde v trati Stará hora majú viac ako 4 ha viníc, na ktorých sú odrody Rulandské biele, Muškát moravský a Muller Thurgau. V katastri obce Hýsly obrábajú 5 ha viníc s odrodami Merlot, Muškát moravský, Sauvignon, Rulandské modré, Chardonnay, Muller Thurgau a Veltlínske červené skoré. 

Dalšie ich vinice se nachádzajú v Žádoviciach v trati Fěruňk, kde obrábajú 10 ha viníc. Tam majú odrodovú skladbu rozmanitejšiu. Sú tam Ryzling rýnsky, Tramín červený, Cabernet moravia, Svatovavrinecké, Rulandské modré, Pálava, Neuburské, Rulandské šedé, Sauvignon, Merlot, Silvánske zelené, Irsai Oliver, Veltlínske zelené, Hibernal a Kerner.  

Pôda je tam hlinitopiesčitá a sprašovitá. Staršie vinice sú zatrávnené, mladé výsadby sú udržované čiernym úhorom. Ošetrovanie viníc prevádzajú v súlade s integrovanou produkciou. Vo všetkých viniciach majú nasadené dravé roztoče, ktoré udržujú harmonický ekosystém. Dôsledkom toho úplne vylúčili použitie herbicidov a jedov.

Vyrábajú a predávajú kvalitné prívlastkové vína, typické pre južnú Moravu.     

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností a predpokladaného značného záujmu Vás žiadam o potvrdenie účasti/rezerváciu vstupeniek najneskôr do 6.4.2016 (streda). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o., divízia Vinopolis 
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 7.4.2016