Predstavenie vinárov

logo HR Winery


HR Winery (Gbelce, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský vinohradnícky rajón, Slovensko)

Naše vinársto a vinohrady  sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí s nádhernou  polohou v údolí medzi  riekami Dunajom a  a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a je typické pre túto oblasť.  Odtiaľto pochádzajú individuálne štepy ich šírenie a aj rozvoj moderných spôsobov hospodárenia.
V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo ktoré sa zaoberalo aj  pestovaním hrozna  a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia. 
V roku 1990 vznikol súkromný podnik ktorého majiteľom je pán Ing. Róbert Halász.  Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou, ktorá umožnila realizáciu sledovaného cieľa. 

Vinohrad

Územie je jedinečné tým, že je to najhorúcejšia oblasť na Slovensku s najvyšším počtom slnečných dní v roku. Pôda je v hornej časti humusová hlinitá, pod ňou ílovitá s morskými a sladkovodnými sedimentami bohatá na minerály. Tak je víno harmonické s kyselinami a minerálmi a zdôrazňuje jedinečnosť regiónu ako aj povahu kvalitných odrôd.
Nachádzajú sa tu aj 60 rokov staré vinice ( Svätovavrinecké, Veltlínske zelené)  V roku 2013 boli  vysadené nové odrody ako Dunaj, Pálava na ploche 20 ha. Postupne plánujeme ďalej rozširovať a rozvíjať  naše vinohrady.
Naše vinárstvo má v súčasnej dobe v ponuke vína vyrobené zo 14 odrôd. Medzi nimi, vynikajúce Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Veltlínske zelené,  Muškát moravský, Tramín červený, Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Pinot Noir, Dornfelder, Cabernet Sauvignon a Alibernet.

Pivnica

Základnou podmienkou pri výrobe kvalitných vín je využívanie najmodernejších spôsobov pestovania redukciou úrody, ručným zberom a rýchlym spracovaním hrozna. Vinárstvo vyrába 130.000 fliaš kvalitného vína. Snažíme sa o zachovanie charakteru teroáru, vyvinúť nový jedinečný štýl, ktorý kombinuje moderný a tradičný vinársky svet. Organizujeme ochutnávky vín pre jednotlivcov ale aj pre skupiny záujemcov v degustačnej miestnosti priamo vo vinárstve po celý rok.
Príďte a navštívte nás!


                

    

Gere Attila pincészet (Villány, Maďarsko)

 Najznámejší maďarský vinár veľkého kalibru, stvoriteľ kultových vín, ako napríklad Kopár a Solus. Vinár, ktorý bol v minulosti lesníkom, a jeho manželka sa spočiatku zaoberala vinohradníctvom len na niekoľkých siahach darovanej pôdy v doline Csillagvölgy. Odtiaľ už viedla priama cesta k dnes už 50-hektárovému majetku, penziónu Gere, k uznaniu „Vinár roka“, pivnici o rozlohe 1000 m2 a k mnohým, nezabudnuteľným vínam. Hneď od začiatku kupoval villányske vinohradnícke pozemky považované skúsenými vinármi za najlepšie a vďaka tomu má dnes vínnu révu vysadenú na najvýznamnejších územiach. V premyslenej kompozícii odrôd nachádzame okrem – v oblasti pestovania červených vín takmer povinné – odrody bordeaux  aj  medzinárodných  a villányskych favoritov, ale aj  zabudnuté  domáce  druhy.   Vlani  odovzdaný moderný systém na spracovanie a dozrievanie vín znamenal veľký krok vpred pre celé vinárstvo, jeho prevádzka dosiahla svetovú úroveň. Od  roku  2003  vlastní  50  hektárov vlastnej révy, z čoho je viac, ako   polovica,  26  hektárov,  úrodná.  Pre  novú výsadbu  je   charakteristické  7200 kmeňov viniča na hektár – aj  z  toho  vidieť, že  redukcia  úrody  zohráva  v živote tohto vinohradníctva dôležité miesto. Redukcia úrody jeho výnimočných a kvalitných vín je porovnateľná s najlepšími vinohradmi medoc:  v  čase oberačky nájdeme na réve len 6 alebo 7 strapcov. O veľkosti pivnice prezrádza najviac jej 800 kusov barikovaných sudov. Jeho vína charakterizuje predovšetkým stabilita a spoľahlivosť, zrejú veľmi rýchlo, ale svoju vrcholnú kvalitu si dlho zachovávajú. Attila Gere vždy pripravuje nejaké prekvapenia, vždy je schopný prezentovať okrem obvyklých chutí villányskeho kraja aj niečo nové a vzrušujúce. Odborné úspechy: najlepšie medzinárodné červené víno (Viedeň, Medzinárodná súťaž vín AWC, 2004), víťaz kategórie (rakúsky test Wein & Co., kategória supertoskánske (Masseto, Ornellaia)  a veľké vína bordeaux  (Chateau Latour, Chateau Petrus),  štvrté  miesto (slepý test francúzkych, talianskych a čílskych špičkových vín, v organizácii belgického magazínu Wine & food), prvé a druhé miesto v súťaži najlepších maďarských červených vín (nemecký magazín Alles über Wein).


         




logo Sonberk

Vinařství Sonberk (Popice, Česká republika-Morava)

Vinárstvo 

Snoubením země a slunce na vinici Sonberk vzniká víno s vlastním rukopisem. Sprašová vinice Sonberk, založená již ve 13. století, s ojedinělým výhledem na nejkrásnější dominantu Moravy - druhohorní pohoří Pálavy - je místem se skutečným geniem loci. V Moravském zemském archivu jsme získali kopii listiny z roku 1522, ve které se žádá dodat víno popické "velejemné vhodné ku pitiu" na slavnostní tabuli Ludvíka JagellonskéhoPoté bylo víno z popických vinohradů dodáváno i na dvůr Marie Terezie. Vytváříme novodobou historii z jedinečného místa, unikátní vinice a rukopisu lidí, tvořících srdcem. Na více než 40 hektarech pěstujeme zejména Ryzlink rýnský, Pálavu a Tramín, způsobem šetrným k životnímu prostředíZ ručně sklízených vlastních hroznů vyrábíme do 150 000 lahví bílých, pouze přívlastkových vín charakteristických výraznou ovocností, originální šťavnatostí, vysokou mineralitou a vzrušující kořenitostí.

História

Z historie se dozvídáme, že Sonberk byl osázen révou již ve XIII. století a díky své ideální poloze s jižní expozicí svahů dával slavná popická vína. Již ve XVI. století nabyla vína z úpatí vrchu Slunečná takové kvality a pověsti, že byla žádána samotným českým králem a markrabím moravským Ludvíkem Jagellonským
Z roku 1522 pochází dochovaná písemná zmínka, ve které se král obrací na brněnskou městskou radu a žádá, aby jemu samotnému a jeho manželce druhý srpnový den roku 1522 prostřednictvím jeho komorníka poslali „šest drajlinkuov vína dobrého a lahodného ku pití“, za která měli dostat zaplaceno z místní „berně, kteráž Vám v témž markrabství svolena jest.“ Na tradici starobylé vinice produkující královská vína navázalo vinařství Sonberk v roce 2003. V květnu 2008 byla zkolaudována budova vinařství dle návrhu architekta Josefa Pleskota.

Vinohrad

Sonberský vinohrad se rozprostírá na ploše více než 40 hektarů a obklopuje budovu vinařství na úpatí vrchu Slunečná (236 m. n. m.), od kterého je odvozen také název celé viniční trati a vinařství. Vinice má ideální půdní podmínky, které potvrdil i geologický výzkum realizovaný v roce 2004 za účelem určení vhodnosti odrůd. Sprašové podloží, nadmořská výška v průměru kolem 230 m. n. m. a výhradně jižní a jihozápadní expozice svahůpřejí tradičním druhům révy vinné jakými jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Muškát moravský a Merlot. Vlajkovými odrůdami vinařství jsou zejména odrůdy Ryzlink rýnský a Pálava. Réva je ošetřována, odlisťována a sklízena výhradně ručně, aby nedocházelo k narušování keřů a znehodnocování hroznů. Specifickou záležitostí je sklizeň, která je přísně kontrolována a redukovaná tak, aby se množství sklizených hroznů na keř pohybovalo v průměru kolem 1,5 kg. Hrozny jsou sklízeny v několika fázích, rozhodujícími faktory jsou u sběru ročník a kvalita. Pro určení optimální doby sklizně jsou realizovány zkušební sběry a laboratorní analýzy. Sonberk ve své vinici dodržuje koncept biodiverzity, kdy jsou mezi řádky révy vysety jiné rostliny podporující přirozenou rovnováhu. Součástí ekosystému sonberského vinohradu je biosad se včelími úly.

      

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností a predpokladaného značného záujmu Vás žiadam o rezerváciu vstupeniek najneskôr do 11.4.2017 (utorok). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o., divízia Vinopolis 
0903 520413 
info@vinopolis.sk 

REZERVÁCIA VSTUPENIEK