Predstavenie vinárov



Zámocké vinárstvo Šimák (Pezinok, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko)

Náš príbeh
Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť  svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.

Rozhovor o založení novej firmy netrval ani hodinu. O Romanovi Janoušekovi  som vedel všetko, ale najmä to, že je jedným z najlepších slovenských vinárov. Dohodli sme sa, že najlepšie víno, ktoré dorobí ponesie jeho meno „edícia Roman Janoušek“. Ja som sa ako zberateľ najlepších svetových vín teraz rozhodol investovať do ich výroby.  „Počul som, že ste predali niečo veľké a teraz chcete robiť víno“. To „niečo“ bolo najväčšie slovenské vydavateľstvo s tridsiatkou časopisov a novín, ktoré väčšinou nemali na trhu konkurenciu. Rozhodli sme sa, že v podobnom duchu vybudujeme a budeme viesť aj vinárstvo.

Ťapli sme si na spoluprácu a pustili sa do hľadania vhodného objektu. Spočiatku sa nám nedarilo ale ani chvíľu sme nepochybovali o tom, že sa napokon niekde usadíme. A naozaj. Celkom náhodou sme sa ocitli v Pezinskom zámku. Na prvý pohľad bolo jasné, že pôsobivé rozľahlé pivnice si vyžadujú generálnu obnovu a investíciu do technológii. Ešte viac si vyžiada celý neskutočne zdevastovaný zámok. Spočiatku sa to javilo ako priveľké na strávenie, ale len čo sme zistili, že spolu so zámkom by sme mohli kúpiť rozľahlé vinice v Dubníku a Svodíne na južnom Slovensku, prestali sme váhať.

V apríli 2015 zakladáme firmu Zámocké vinárstvo Pezinok. Pridávajú sa synovia Štefan a neskôr aj Richard. Práve sme dokončili rozsiahlu rekonštrukciu stredovekých pivníc a dokončievame  projekty na obnovu celého zámku. Stáročný príbeh vína z Pezinského zámku začína novú kapitolu, tento raz s etiketou ŠIMÁK ZÁMOK PEZINOK.  

Vinohrady
Naše vinohrady ležia vo vychytenom strekovskom vinohradníckom rajóne na juhu Slovenska. Na malebných svahoch v obci Dubník, v nadmorskej výške 245 metrov, obhospodarujeme a oživujeme takmer 70 hektárov viníc. V neďalekom Svodíne je to ďalších 22 hektárov. Svahy v Dubníku sú orientované južne alebo juhozápadne. Hlinitá, ílovito-hlinitá pôda obsahuje optimálne množstvo vápnika, ktorý dodáva viniču mimoriadnu kvalitu. Priemerná teplota devätnásť stupňov Celzia v období vegetácie spolu s priemernými ročnými zrážkami 540 milimetrov vytvárajú vhodné podmienky pre dosiahnutie najvyššej kvality hrozna. Počas vegetácie dosahuje súhrn slnečného svitu až 3350 hodín. Vinohrady v Dubníku a Svodíne sú známe vynikajúcou Frankovkou modrou a Rizlingom Rýnskym. Vysokú kvalitu dosahuje Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Rizling Vlašský, Veltlinské zelené ale aj ďalšie odrody.

Pôdne podmienky - hlinité, ílovito-hlinité s optimálnym obsahom vápnika.
Svahy sú orientované južne alebo juho-západne. Sklon od 2 do 16ᵒ.
Priemerná teplota – 12,7 ᵒC.
Priemerná teplota počas vegetácie – 19 ᵒC.
Priemerne zrážky – 540 mm za rok.
Suma slnečného svitu počas vegetácie /h/ -3350.
Nadmorská výška – 245m.

                     


Vinařství Kolby (Pouzdřany, Mikulovská podoblasť, Česká republika-Morava

Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních všech našich
vín. A to od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína. Na rozloze téměř 40 hektarů pěstujeme 9 bílých a 3 modré odrůdy. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský  a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot Blanc a Chardonnay. Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, co nejšetrnějším způsobem. Keře zásadně nepřetěžujeme a celoročně se staráme o jejich správné zdraví a výživu.

Při výrobě vín spojujeme moderní metody s tradičními postupy. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňujeme ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech    a samozřejmě hygienickou čistotu provozu. 

Kolby založil Oldřich Drápal v roce 1997, na dalším rozvoji se podílela společnost Sazka za vedení Aleše Hušáka a později majitel společnosti Rosso Steel Josef Šmíd. Nyní je vinařství vlastněno skupinou J&T. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století.

         


VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností Vás žiadame o rezerváciu vstupeniek najneskôr do 18.6.2020 (štvrtok). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

V prípade nepriaznivého počasia/dažďa sa ochutnávka uskutoční v budove, ktorá je v tesnej blízkosti záhrady.

Gourmand SK s.r.o.
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


OBJEDNAŤ VSTUPENKY

UPOZORNENIE 

Firma Gourmand SK s.r.o. ako organizátor podujatia si vyhradzuje právo zmeny vinárstiev v prípade nepredvídaných okolností. O prípadných zmenách budeme informovať zákazníkov písomne prostredníctvom SMS alebo emailu.


AKO SA DOSTANETE DO ZÁHRADY

Výstavná záhrada spoločnosti Atelier Duma je situovaná pred budovou New Living Center (bývalý Baumax) na adrese Rožňavská 5303/4, Bratislava. 

QR kód - Prieskum spokojnosti s ochutnávkami vína