Predstavenie vinárov

Frtus Winery (Levice, Slovensko)

Príbeh bratov FRTÚSOVCOV

NÁVRAT STRATENÝCH SYNOV

V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.

„Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“

ČO ČERT NECHCEL

V roku 2008 sa dnes rešpektovaní vinári, bratia Frtúsovci z Frtus Winery, po rodinnej oberačke rozhodli vyrábať vlastné víno a podelili si úlohy. Mladšieho Stanislava láka práca vo vinici a začal sa jej venovať na plný úväzok. Radoslava viac zaujímal samotný proces výroby vína, lebo rokmi sa v tomto smere mnohé zmenilo a niektoré veci si musel doštudovať. V inom podnikaní, ktoré nepovažuje za potrebné konkretizovať, však zostal: „Motivuje ma manažérstvo a vôbec mi nie je jasné, čo budem robiť o štyri roky, ale víno je hobby, ktoré ma teší, k čomu sa rád vraciam, čo proste rád robím a určitým spôsobom pri ňom relaxujem.“

Začali skúšať nové postupy a zdalo sa, že to ide. Ochutnali ho mnohí a známi im odporučili, aby hneď svoje prvé víno – rulandské biele prihlásili ešte ten istý rok na Súťaž mladých vín do Levíc. „Čo čert nechcel naše víno získalo titul Šampión výstavy. Keďže úspech zaväzuje, cítili sme, že v tom musíme pokračovať, úspech nás motivoval. Stále hovorím, že nie je nič horšie, ako keď sa vám v živote darí. Potom máte nutnosť robiť to ďalej.“

A tak pokračovali a každý rok pridávali nové druhy. „Najprv sme robili päť druhov vína, potom šesť, osem, desať. Skúšali sme. Lebo z reálneho historického hľadiska sme nevedeli, ako chutí napríklad skutočné Chardonnay, či víno z oblasti Mosely. Nikdy sme také vína nevyrábali. Museli sme sa k nim doslova prepiť a priznávam, že sme s bratom minuli strašné peniaze, kým sme prišli na to, ako ich urobiť z našich zdrojov.“

JA NA BRATA, BRAT NA MŇA

Meno bratov Frtúsovcov známe pod značkou Frtus Winery z Podlužian, sa medzi uznávanými a vinármi ocitlo raketovou rýchlosťou. Pod kvalitu ich vín sa výrazne podpisuje niečo, čo v iných firmách nenájdete bratská chémia.

Starší Radoslav je skôr manažér, zakladateľ, tvorca myšlienky, inovátor a vinársky fanatik. Stanislav zanietenec a detailista, správny človek na správnom mieste. Najlepšie sa cíti vo vinici.

„Každé víno sa rodí vo vinohrade a byť pri tom, formovať si budúcu úrodu, to je to, čo ma baví. A ešte to, že nie som zatvorený niekde v kancelárii.“

Preto bolo logické, že Stanislav bol ten, čo sa bez smútku vzdal práce v inej oblasti a svoje celé ja zasvätil vinohradníctvu.

„Mal som viacero zamestnaní, ale až teraz robím to, čo ma naozaj napĺňa. Víno má dušu, svoj príbeh, ktorý môžete povedať len vy, lebo od začiatku do konca stojíte pri jeho zrode. A u nás naozaj každý kilogram hrozna a každý liter vína prejde našimi rukami.“

Bratia sa raz do týždňa stretnú a konzultujú najbližšie plány.

„Brat ma nekontroluje a nerozkazuje mi. Odvrávam mu dosť, čo by som si k šéfovi nemohol dovoliť, ale k bratovi áno,“ smeje sa. A práve o tom to je. Odlišný názor, diskusia, dvojminútové mlčanie, to je to, čo robí ich víno vínom.

„Na niektoré postupy máme iný názor, občas robíme kompromisy, ale tých rozporov nie je veľa. Lebo čo sa týka výroby vína, sme na jednej vlnovej dĺžke a chutia nám rovnaké vína. „Každý sme úplne iný, ale tým si nastavujeme zrkadlo, čo je v prospech veci.“

KONEČNE NA SVOJOM!

Všetky úspechy, ktoré vinárstvo Frtus Winery z Podlužian doteraz dosiahlo, nemá, paradoxne, zo svojich viníc. Skupovali ich dlhých päť rokov, lebo chceli konkrétnu lokalitu. A ako to už býva, mnohokrát sú majiteľmi malých parciel viacerí vlastníci, tak to chvíľu trvalo.

„Zatiaľ si vinohrad prenajímame a časť vlastných budeme onedlho vysádzať,“ teší sa jeden z majiteľov Stanislav Frtús. „V našom okolí sú historické vinohrady, jeden asi 30 hektárový, z ktorého máme už viac ako polovicu. Momentálne vyzerá skôr ako šípkový raj, teraz ho ideme kompletne vyčistiť a pripraviť, aby sme si tam mohli vysadiť vlastný vinohrad.“

Bude síce trvať tri až štyri roky, kým z neho skutočný vinohrad vyrastie, ale stojí to za to. Zatiaľ budú tak ako doteraz, čo treba, prenajímať a kupovať. Kúpa vlastného vinohradu bola vec vinárskeho sebavedomia, cti a nutnosť. Pretože kým na začiatku fľašovania, de facto predaja v roku 2012, fľašovali 10.000 fliaš, v roku 2015 to bolo 30 000 fliaš, ale plány majú oveľa smelšie.

„Náš cieľ, ku ktorému sa chceme dopracovať v horizonte desiatich rokov, je 80 000 fliaš ročnej predanej produkcie.“ K fľašiam patria neodmysliteľne etikety. Ako hovorieva Radoslav Frtús, čo čert nechcel, nedarilo sa im len s hneď prvým vínom, rulandským bielym, ale aj s etiketou. Z návrhov grafika klasického a moderného, si vybral „modernu“, hoci stál sám proti zvyšku firmy. A dobre urobil, v roku 2013 ju na súťaži Vinum Superbum, ktorú organizuje Štátna veterinárna správa, vyhlásili za najkrajšiu.

         



Weingut Glatzer (Göttlesbrunn, Carnuntum, Rakúsko)

Písal sa rok 1987, kedy sme otvorili dvere nášho potom ešte 4,5 hektára viníc Carnuntum - preslávenej vinárskej oblasti východne od Viedne, ktorá je už v prípade jeho klimaticky priaznivá situácia zrejmé, starí Rimania. Za tie roky, vínna réva rástla súbežne s našimi ambíciami, takže sme poslať už 250.000 fliaš vína ročne po celom svete.

Skutočnosť, že kvalita prešla týmto množstvom, dokazujú mnohé ocenenia, ktoré naše vína získali. Naša prémiová vína, ako je Gamay Bern Reiser, St. Laurent Altenberg a náš dobre známy orientačný bod je Zweigeltrebe Dornenvogel presvedčiť náročné poschodia pravidelne. Vyjadriť to slovami časopisu Falstaff:

Walter Glatzer je jedným z kvalitatívnych motorov vinohradníckej oblasti Carnuntum. Jej červené vína, najmä Zweigelt, Dornenvogel ', patrí medzi výrobky s najlepším pomerom cena-výkon v Rakúsku.

Takže tento motor tiež beží hladko, ale potrebuje podporu celej rodiny, patrí medzi ženou Doris, dcéra Hanna a syn Mathias. Koniec koncov, iba rôzne charakteristické znaky robia dobré víno.

      

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností Vás žiadame o rezerváciu vstupeniek najneskôr do 10.4.2019 (streda). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o.
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


OBJEDNAŤ VSTUPENKY


UPOZORNENIE
 

Firma Gourmand SK s.r.o. ako organizátor podujatia si vyhradzuje právo zmeny vinárstiev v prípade nepredvídaných okolností. O prípadných zmenách budeme informovať zákazníkov písomne prostredníctvom SMS alebo emailu.


AKO SA DOSTANETE NA LOĎ

Loď menom Botel Gracia je zakotvená vedľa hotela Devín (Rázusovo nábrežie, Bratislava).