Predstavenie vinárov

logo HR Winery


HR Winery (Gbelce, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský vinohradnícky rajón, Slovensko)

Naše vinársto a vinohrady  sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí s nádhernou  polohou v údolí medzi  riekami Dunajom a  a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a je typické pre túto oblasť.  Odtiaľto pochádzajú individuálne štepy ich šírenie a aj rozvoj moderných spôsobov hospodárenia.
V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo ktoré sa zaoberalo aj  pestovaním hrozna  a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia. 
V roku 1990 vznikol súkromný podnik ktorého majiteľom je pán Ing. Róbert Halász.  Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou, ktorá umožnila realizáciu sledovaného cieľa. 

Vinohrad

Územie je jedinečné tým, že je to najhorúcejšia oblasť na Slovensku s najvyšším počtom slnečných dní v roku. Pôda je v hornej časti humusová hlinitá, pod ňou ílovitá s morskými a sladkovodnými sedimentami bohatá na minerály. Tak je víno harmonické s kyselinami a minerálmi a zdôrazňuje jedinečnosť regiónu ako aj povahu kvalitných odrôd.
Nachádzajú sa tu aj 60 rokov staré vinice ( Svätovavrinecké, Veltlínske zelené)  V roku 2013 boli  vysadené nové odrody ako Dunaj, Pálava na ploche 20 ha. Postupne plánujeme ďalej rozširovať a rozvíjať  naše vinohrady.
Naše vinárstvo má v súčasnej dobe v ponuke vína vyrobené zo 14 odrôd. Medzi nimi, vynikajúce Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Veltlínske zelené,  Muškát moravský, Tramín červený, Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Pinot Noir, Dornfelder, Cabernet Sauvignon a Alibernet.

Pivnica

Základnou podmienkou pri výrobe kvalitných vín je využívanie najmodernejších spôsobov pestovania redukciou úrody, ručným zberom a rýchlym spracovaním hrozna. Vinárstvo vyrába 130.000 fliaš kvalitného vína. Snažíme sa o zachovanie charakteru teroáru, vyvinúť nový jedinečný štýl, ktorý kombinuje moderný a tradičný vinársky svet. Organizujeme ochutnávky vín pre jednotlivcov ale aj pre skupiny záujemcov v degustačnej miestnosti priamo vo vinárstve po celý rok.
Príďte a navštívte nás!


                

    

logo Šlechtitelka

Šlechtitelská stanice vinařská (Velké Pavlovice, Vinárska oblasť Morava, Podoblasť Velkopavlovická, Česká republika-Morava)

Šlechtitelská stanice bola založená 12. apríla 1901, ako „Zemská révová škôlka“. Jej cieľom bolo napomôcť moravskému vinohradníctvu, ktoré bolo zdecimované mšičkou révokazem. Prvých 20 rokov pôsobil ako správca významný vinársky buditeľ Alois Václav Horňanský.

Zo začiatku bola hlavnou úlohou výsadba a výroba podnožového materiálu révy vínnej. V prvých rokoch sa štepilo 20 – 50 tisíc kusov sadeníc, v roku 1907 to bolo už 100 000 a v 80. rokoch 20. storočia 1 200 000 kusov.
Neskôr prichádza riešenie novej šľachtiteľskej problematiky s využitím zákonitostí dedičnosti J. G. Mendela a taktiež prácou Ch. C. Andrého.
Udržovacie šľachtenie bolo zahájené v roku 1943 a od roku 1953 začína novošľachtenie. Boli začaté práce na krížení odrôd Müller Thurgau a Tramínu červeného, neskôr známom novošľachtencovi Pálava. Na ďalšom novošľachtení sa začalo intenzívne pracovať v roku 1960 s cieľom vyšľachtiť nový kultivar s intenzívnou modrou farbou.
Stanica zo začiatku svojho pôsobenia hospodárila na pozemkoch v lokalite Nadzahrady, postupne boli pozemky prikupované, alebo prenajímané a pribudli lokality Išprerky a Trkmanska.
Významne prispela Šlechtitelská stanice ku zhromaždeniu pôvodných stromov marhule odrody Velkopavlovická. Dnešné typy odrody Velkopavlovickej boli v 60. rokoch vybrané zo stromov vysádzaných ako sortiment už v roku 1925.
Šlechtitelská stanice vinařská vo Velkých Pavloviciach je v súčasnosti akciovou spoločnosťou, hospodári vo vlastných aj prenajatých viniciach, vyrábajúca víno, sprevádzajúce produkty a prevádzkujúca luxusný Vinársky penzión André uprostred vinohradov.
Vďaka významným investíciám terajších majiteľov sa nám spoločne podarilo vytvorit krásny areál, ktorý všetkým ponúkame k prežitiu netradičných zážitkov v ojedinelej atmosfére tohto malebného miesta.

         




logo Weingut Minkowitsch

Weingut Minkowitsch (Mannersdorf an der March, Weinviertel, Rakúsko)

Rodinné vinárstvo Günter a Hana EHM o rozlohe 6 hektárov leží vo vinárskej oblasti Weinviertel na svahovitom teréne pri rieke Morava. Vinárstvo sa nachádza v dedine Waidendorf. Z Bratislavy je to 60 km cez Hainburg smerom na Angern, Dürnkrut. Druhá cesta vedie cez hraničný prechod Moravský Svätý Ján – Hohenau.

Vhodné klimatické podmienky, kvality pôdy majú dobrý vplyv na kvalitu našich vín. Pán Günter Ehm prevzal skúsenosti od starých rodičov, od svojich rodičov a nadviazal zo znalosťami nadobudnutých štúdiom. Ziskané ocenenia Salon 2014,2012 a ďalších mnohých je za dobre vykonanú a snaživú prácu vo vinohrade. Posledné ocenenia z roku 2015 z Niederösterreich zlatá medaila : odroda Weinviertel DAC Kellerberg, Welschrieslig, Weissburgunder , Riesling. 

         



  

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností a predpokladaného značného záujmu Vás žiadam o potvrdenie účasti/rezerváciu vstupeniek najneskôr do 8.6.2016 (streda). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o., divízia Vinopolis 
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 11.11.2016