Predstavenie vinárov

Víno Natural Domin & Kušický (Veľký Krtíš, Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko)

Na začiatku bol zanietený vinár a degustátor Ing. Ján Domin a jeho sen vybudovať rodinné vinárstvo. Po mnohoročných skúsenostiach s výrobou vína za bývalého režimu a s podnikaním s bioproduktami v 90. rokoch sa začal zaoberať myšlienkou:

„Keď vinárstvo, tak ekologické...“

Tam vznikli základy našej rodinnej firmy Domin & Kušický.

Z legislatívneho hľadiska sme prešli trojročnou konverziou (prechodná doba medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním).

Pri zbere úrody žiadame certifikát bioproduktu na každú odrodu zvlášť a pri fľašovaní vína certifikát biopotraviny. Naše vína dlho vyzrievajú, vyrábame ich v čistom prostredí, bez chémie a pridaných aromatických látok. Nesú označenie „bio", a ktoré je na zadnej etikete je deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Slovenskej republiky. Naše vína nechceme popisovať, musia prehovoriť samy za seba.

      


Weingut Weinwurm (Dobermannsdorf, Weinviertel, Rakúsko)

Cieľom vinárstva je vyrábať víta typické aj raritné. Už dedo Anton Weinwurm vedel, že Dobermannsdorf, nachádzajúci sa na východe vinárskej oblasti Weinviertel, má vynikajúcu polohu. A jeho vnuk, Georg Weinwurm, to dnes dokazuje - ponúka celú paletu vín, ktoré môže ponúknuť iba niekoľko vinárstiev. Jedným z týchto vín je napríklad skutočne veľmi vzácny Roter Muskateller, ktorá dozrieva na najvyššom bode viničnej trate Ried Schilling. Typickou odrodou oblasti Weinviertel je Veltlínske zelené. A pretože Weinwurmovci vedia nájsť rozmanitosť aj v tom tradičnom a typickom, ponúka vína tejto odrody hneď v troch druhoch.
V . rokoch 
 storočia vysadil mlynár Anton Weinwurm vo svojom prvom vinohrade odrodu Zweigeltrebe. Týmto počinom položil základný kameň rozmanitosti červených vín, ktorými je vinárstvo známe dodnes. V súčastnosti vinárstvo obhospodaruje 25 hektárov viníc, na ktorých zreje Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Chardonnay, Rulandské biele, Muškát Ottonel, vzácny Roter Muskateller, Rivaner, Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Merlot a Syrah.
V roku 2001 sa stal pivničným majstrom a majiteľom viníc Georg Weinwurm. Jedným z jeho cieľov bolo zamerať sa na vzácne odrody. Weinviertel je najrozmanitejšou poľnohospodárskou oblasťou v Rakúsku a samozrejme taktiež najrozmanitejšou v pestovaní vína. Preto sa vedľa klasických odrôd ako Veltlínske zelené rozhodol Georg Weinwurm zasadiť taktiež Roter Muskateller, Rivaner a Syrah. Po absolutoriu na poľnohospodársko-ekonomickej škole zbieral skúsenosti u renomovaných rakúskych vinárov. Túžbu po výrobe rozmanitých vín si ale priviezol z Austrálie, kde bol na polročnej praxi u Andrew Peaceho, jedného z najväčších odborníkov. Kombinácia získaných skúseností postupne utvárala jeho smerovanie  a vykryštalizovala do filozofie, ktorú Georg Weiwurm ako certifikovaný pivničný majster razí dodnes: pracovať v súlade s prírodou a vďaka príznačnému terroiru ponúkať to najlepšie z Weinviertelu. Množstvo ocenení doma a v zahraničí už jeho poctivú prácu potvrdilo.
Východ Weinviertelu je silno ovplyvnený veľmi teplým a suchým panónskym podnebím. Veľké množstvo sprašovej a štrkovej pôdy vyžaduje taktiež ílovitú pôdu, ktorá udržuje vodu. Takouto ideálnou kombináciou sa môžu pochváliť všetky významné viničné trate. Viničná trať Kugelberg sa nachádza na južnom svahu, kombinujúcom štrkovú pôdu v hlbších vrstvách, ktorá dobre prepúšťa vzduch, a sprašovú a ílovitú pôdu vo vyšších vrstvách. Sprašová pôda dodáva Veltlínu tak typickú ovocnú a korenistú chuť. Susediaca Ried Schilling je odkrytá trať zvažujúca sa k juhu. Tu je veľmi teplo, čo pôsobí blahodárne predovšetkým na Veltlínske zelené, rulandské a červené vína. Priľahlý pás lesa spôsobuje chladné noci, ktoré oneskorujú zrenie bobúľ. Tým je zaručené, že zrejú dostatočne dlho, a nie sú zbytočne prezreté a ťažké, čím je dosiahnutý prizodzene krásny buket. Zárukou je aj včasný zber. Rozličné vrstvy hnedozeme, ílovité a sprašové pôdy umožňujú vypestovať celú škálu odrôd so zachovaním ich prirodzenej komplexnosti.

         


VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností Vás žiadame o rezerváciu vstupeniek najneskôr do 21.11.2017 (utorok). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o.
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


OBJEDNAŤ VSTUPENKY


UPOZORNENIE
 

Firma Gourmand SK s.r.o. ako organizátor podujatia si vyhradzuje právo zmeny vinárstiev v prípade nepredvídaných okolností. O prípadných zmenách budeme informovať zákazníkov písomne prostredníctvom SMS alebo emailu.